Namíbie - Etosha je africká perla

Utečte se mnou na chvilku z reality denních starostí, zvu vás do Afriky!!! Do kouzelného parku v Namíbii, jakým je Etosha.

Národní park ETOSHA najdete na severu Namíbie. Původně zabíral okolo 100 tis. km2 (založen v roce 1907), ale kvůli politickým tlakům (1960) se území redukovalo na rozlohu zabírající přes 22 tis. km2.

Etosha znamená „Velké bílé místo“, masívní minerální pánev zabírá zhruba pětinu území parku. Vznikla vysušením velkého solného jezera, když před miliony lety změnila řeka Kunene svůj tok. Díky artézským studním a větrným čerpadlům má zvěř vodu i v období největšího sucha. Je zde kolem 40 napajedel u kterých se zvěř za sucha zdržuje. To je pro návštěvníky fantastická příležitost pozorovat  velkolepou africkou faunu.

Etosha je oplocená travnatá savana s porosty keřů, ale i stromů mopane a akácií – neodmyslitelný symbol Afriky.

V parku se dá přenocovat ve třech táborech, Namutoni, Okaukuejo a Halali. V blízkosti jsou vybudována napajedla, takže je to parádní příležitost pozorovat divokou zvěř i v noci.

Nejlepší měsíce na pozorování zvěře jsou právě ty, kdy je období sucha a divoká zvěř chodí pít k napajedlům. Etosha je fantastická příležitost dostat se ke zvěři na pár metrů a obdivovat jejich nespoutanou krásu.

Pít se musí, i kudu - nádherné africké antilopy využívají napajedla, aby uhasily žízeň

Když se tu však rozvalují lvi, všechna zvířata zpovzdálí čekají, až se král zvířat napije, přece jenom...

Tři ženské - nemá se ten lví samec dobře? Vypadá spokojeně.

Samec pštrosa je ten černobílý štramák, u ptáků i ostatní zvěře je tomu obvykle naopak, jako u nás, u lidí, samec je většinou lépe "vybarven".

Banho je pro slony příjemný repelent.

Antilopa skákavá - springbok - má ji ve znaku i národní tým jihoafrických rugbystů

Jak se poškrabat na zádech? Zebra si s tím umí poradit.

Jedno z napajedel v Etoshi

Je to dřina, dostat do sebe trochu vody.

Rodinka žiraf u vody - taťka hlídá!

Doufám, že jsem moc nezdržovala od bohulibé činnosti. Taky jdu pracovat, musím vše připravit na další cestu. Nechcete se někdy přidat?

http://www.dovolena-jizni-afrika.cz

 

 

Autor: Jitka Fialová | úterý 8.6.2010 20:40 | karma článku: 32,74 | přečteno: 5843x
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4489x
Změna je život, právě teď v africké divočině, průvodcuji, pozoruji a fotím.... a pořád se učím, uff. Marně se neříká "těžký život dobrodruha" (dvojklik na můj ksichtík)