Příběh o tom, proč se hroch a krokodýl nesnášeli.

25. 05. 2010 17:50:00
Máte děti, vnoučata, neteře a synovce? Nezapomínejte na ně s příběhy! Právě pro ně tu zrovna jeden mám. Nebo že by se zamysleli i dospěli?  Uvidíme.
Řeka Zambezi je pro hrochy ráj

Řeka Zambezi je pro hrochy ráj

 

1hrosi.jpg

Před dávnými lety se v daleké Africe, na mohutné a kouzly opředené řece Zambezi odehrál zajímavý příběh.

Žije tu vedle sebe spousta hrochů i krokodýlů, sdílejí stejná území v řece, břehy i množství ostrovů. Ale nebylo tomu tak vždycky. Byly doby, kdy se hroši a krokodýli nesnášeli. A proč? Nedokázali jít jeden za druhým a vysvětlit si úplně základní věci - třeba jak a čím se živí. Tak si ten příběh vyslechněte.

2hroch.jpg

 

"Co tady zas děláš? Tohle je moje místečko!" křičí naštvaný hroch na krokodýla.

"Je to poslední varování, příště, jak tě tu nachytám, zmaluju tě, že se nepoznáš! Je tu nejlepší tráva v okolí," ještě zavříská a naštvaně plave k ostatním hrochům, povalujících se ve vodě.

3krok.jpg

 

 

"Jaká tráva, ty tlustoprde, co to meleš, plašíš tu s tím svým tlustým zadkem akorát tak ryby!" nenechal si to líbit krokodýl.

"Chodíš se sem rochnit a pak všechny uplavou, už mi pořádně kručí v břiše!" stěžuje si krokodýl.

4hroch.jpg

 

"Jaké ryby, ty drzoune plazivý, co to plácáš? Jak lezeš po zemi, ničíš mi tu šťavnatou trávu podél břehu!" huláká už pořádně rozzuřený hroch.

A jak se mu krokodýl posmíval, že je tlustý, to už bylo i na hrocha moc. Rozběhl se ke krokodýlovi, že už si to s ním jednou pro vždy vyřídí. Krokodýl na nic nečekal a zmizel raději v Zambezi.

5krok.jpg

 

Přemýšlel nad tím, proč hroch pořád žvaní něco o trávě, vždyť skoro celý den polehává ve vodě, právě v místech, kde plavou ty nejchutnější ryby! Tak proč si tak zakládá na bahnitém břehu s trochou trávy?

"Na to rozhodně musím přijít, už ho mám tak akorát dost" umínil si krokodýl.

6cap.jpg

 

"Čápe, počkej, chci se tě na něco poptat," volá krokodýl na čápa sedlatého, který zrovna přiletěl chytat žáby, "nevíš, co na mně tak hrochovi vadí? Přece nechce vylovit všechny ryby v Zambezi jen pro sebe, je jich tu dost pro všechny a už i tak je tlustý, jako bečka!" Čáp se začal smát, až se mu nohy podlamovaly.

 

7slon.jpg
"Slone, slyšíš hlupáka krokodýla? On si myslí, že hroch loví ryby! Nesnáší se kvůli tomu už celou věčnost!"

Slon, který se přišel do řeky osvěžit a napít, nevěřil svým velkým uším. "Co? Odkdy hroch loví ryby? Ten přece žere trávu, krokodýle!" smíchy se nemohl ani nadechnout a chobotem plácal o hladinu Zambezi.

8krok.jpg

 

Krokodýl se zastyděl a rozhodl se, že za hrochem ještě zajde, že s ním promluví, aby si to vyjasnili. Žijí na tak krásném místě už tolik let! Možná mezi nimi konečně zavládne pohoda.

 

Počkal na příhodnou chvíli, až bude hroch v lepší náladě a z uctivé vzdálenosti na něj volá: "Hrochu, co ty vlastně žereš a proč jsi celé dny ve vodě?"

10hroch.jpg
"No, co bych asi tak žral, hlupáku, nevidíš snad, že žeru trávu?" naštvaně odpovídá hroch.

"A vůbec, co je ti po tom, že odpočívám ve vodě? Je pravda, jsem trochu tlustý a voda mě nadnáší, je to mnohem příjemnější. A taky mám jemnou kůži, musím si ji chránit před sluncem, nejsem takový obrněnec, jako ty!",  už trochu smířlivěji dodává hroch. "A proč se tu zase potuluješ a tak hloupě se vyptáváš, drzoune? Už jednou jsem ti říkal, že tohle je moje místo!" trval si hroch na svém.

11krok.jpg

 

"Tak je to pravda, co říkal čáp i slon, ty opravdu žereš trávu! Takže my si vlastně nevadíme, protože já mám rád ryby! Jen občas se v trávě schovávám, abych si ulovil na přilepšenou nějakou tu antilopu nebo pakoně. Všechny naše hádky byly úplně zbytečné!" volá na hrocha s úlevou krokodýl.

12hroch.jpg

 

"No jasně, vidíš snad v mé tlamě nějakou rybu?" otevřel hroch svou velkou hubu, aby se krokodýl pořádně podíval, že má v tlamě jenom trochu trávy. A tak od těch dávných časů už žijí krokodýli i hroši vedle sebe a každý se živí, co má nejraději. Hroši spásají trávu a krokodýli loví ryby. Už na sebe nekřičí a nenapadají se.

13hroch.jpg

Jenom pro jistotu mají hroši pořád ve zvyku rozmetávat svým srandovním ocáskem hovínka po celém okolí, aby krokodýl dobře viděl, že tam opravdu nemá žádné rybí kostičky.

A tak až pojedete do Afriky, uvidíte, že hroši i krokodýli žijí na překrásné řece Zambezi pospolu a bez šarvátek. Stačilo si jen pár věcí vysvětlit.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jitka Fialová | úterý 25.5.2010 17:50 | karma článku: 19.45 | přečteno: 3731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4489

Změna je život, právě teď v africké divočině, průvodcuji, pozoruji a fotím.... a pořád se učím, uff. Marně se neříká "těžký život dobrodruha" (dvojklik na můj ksichtík)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...